Camyünü ile Benzer Amaçlı Kullanılan Taşyünü Arasındaki Farklar

19.04.2020

Camyünü ile taşyünü benzer amaçlı kullanılan malzemeler olmasına rağmen aralarında farklar vardır. Camyünü, bir bağlayıcı kullanılarak yüne benzer bir dokuya yerleştirilmiş cam elyaflarından yapılmış yalıtım malzemesidir . İnorganik hammaddelerin 1200ºC - 1250ºC’de ergitilerek elyaf durumuna getirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Camyünü, farklı termal ve mekanik özelliklere sahip rulolar veya plakalar halinde üretilir. Taşyünü özelliklerini incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda camyünü ile taşyünü arasındaki farkı inceliyoruz.


Üretim Performansı
Camyünü taşyününden daha düşük özgül ağırlığa, düşük ısı iletkenliğine, uzun hizmet ömrüne ve yüksek lif tokluğuna sahiptir. Bununla birlikte, yapılışlarında kullanılan farklı hammaddeler nedeniyle taşyünü levha daha yüksek kütle yoğunluğuna sahiptir. Ayrıca camyünü ile taşyünü arasındaki en temel fark ısıya dayanıklılık dereceleridir. Camyünü ortalama 260 dereceye kadar dayanıklıyken taşyünü ortalama 600 dereceye kadar ısı direncine sahiptir. 


Camyünü ile Taşyünü arasındaki fark


Ürün Kullanımındaki Farklılıklar

Camyünü ortalama 260 dereceye kadar ısıya dayanıklı olduğundan dolayı maliyet tasarrufu açısından sıradan ısı yalıtımları, düşük sıcaklıktaki boru hatlarının yalıtımı, fabrika binasının çatı yalıtımı gibi yerlerde kullanılabilir. Taşyünü levha ortalama 600 dereceye kadar ısı direncine sahip olduğundan dolayı ısı yalıtımı ve yangına dayanıklı binalar, yüksek sıcaklığa sahip termal borular ve  elektrikli ekipmanlarda kullanılabilir.


Üretim Teknolojisi
Camyünü bir çeşit inorganik elyaftır. Ana hammadde olarak kuvars kumu, kireçtaşı, dolomit ve diğer doğal madenleri kullanır, eritmek için soda külü ve boraks gibi kimyasal maddeler kullanılır. Elyaflar üç boyutlu olarak iç içe geçmiş ve birbirine çok küçük boşluklarla dolanmışlardır. Bu boşluklar gözenek olarak kabul edilir.


Taşyünü ana hammaddesi bazalttır. Yüksek sıcaklıkta eritme işleminden sonra, inorganik elyaflar yüksek hızlı santrifüj ekipmanı ile yapılır ve daha sonra özel yapıştırıcılar eklenir. 


Camyünü ve Taşyünü


Kurulum Kolaylığı

İzolasyonu kendiniz kurmayı düşünüyorsanız, taşyünün taşınması çok daha kolay kabul edilir. Camyünden daha ağır olmasına rağmen, taşyünün kesilmesi, taşınması ve yerine oturması çok daha kolaydır. Öte yandan cam yünü daha gevşek yapıdadır, bu da camyününü istenilen alanlara yerleştirilmesini zorlaştırıyor.


Maliyet

Sınırlı bir bütçeye sahipseniz, camyünü sizin için ideal bir yalıtım seçimi olabilir. Camyünü taşyününden yaklaşık % 10 daha ucuza mal olur. Yine de evinizdeki ısı kaybını ve faturaları azaltmak için yalıtımda etkilidir.


Size en uygun olan yalıtım malzemesini ücretsiz olarak öğrenmek için Sakarya’da bulunan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.


Çerezler, içeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için kullanılmaktadır. “Kabul Et” seçeneği ile tüm çerezleri kabul edebilirsiniz.

Kabul Et